LBlog

Detta är GRK's sida för notiser och annat intressant.
Vill du hjälpa till med innehållet, kontakta då sm1nfh Rolf.

Senaste kommentarer

 SM1TDE
 SM1TDE
 Per JKM
 SM1TDE
 SM1ALH

Kalender

Kalendern är tom

Välj kategori

 Annonser
 Notiser

 Vibroplex från Rutegatan

Publicerad 2020-07-25 16:49:00 - Notiser


Eric SM1TDE rapporterar att han inköpt en Vibroplex av våre idoge nyckelsamlare Eddie SA1CCQ. Eric avser ge sig ut i eterhavet med nyinköpet och vill gärna ha lite QSO och rapporter på hur det låter.
      Vibroplex tillkom i börja av 1900-talet, då den tidens telegrafister började klaga över smärtor då man kört alltför mycket handpump i den kommersiella trafik som utväxlades efter Samuel Morses uppfinning av telegrafin. Vibroplex är en slags mekanisk elbugg där en upphängd arm med hjälp av en tyngd automatiskt ger de korta teckendelarna. På så vis avlastade man den stackars telegrafistens arm och sannolikt slapp många att få den överbeslastning som ibland inträffade i muskulaturen.
(TNX TDE)

 kommentarer (1)


 R7AB - Mobilutflykt i Bashkortostan

Publicerad 2020-07-25 16:41:00 - NotiserMats SM4IED rapporterar att den rundtur i Bashkortostan, som han följt, nu är till ända.
Det var ett gäng bestående av R7TU, RA4LW, R7OA och RM8W som kuskat runt i bil och tillsammans kört över 510 mil för att dela ut 28 tusen kontakter till glada RDA-samlare. Spännande med alla entusiaster som gör sitt bästa för att de som samlar olika regioner ska få nått nytt i loggen.
(TNX IED)

 kommentarer (0)


 UA0CID - Komsomolsk vid Amur

Publicerad 2020-07-14 13:35:00 - NotiserEftermiddagskondsen på 20 meter visade sig gå bort mot öster och vi hittade bland annat Oleg UA0CID i staden Komsolmolsk på telegrafidelen. Alltid spännande att få kika in i de ryska shacken, emedan flera av burkarna på hyllorna ofta har helt andra fabriksnamn än Icom, Kenwood etc.

Komsomolsk-na-Amure (ryska Комсомо́льск-на-Аму́ре) är den näst största staden i Chabarovsk kraj i Ryssland och hade 253 030 invånare i början av 2015.[1] Den är belägen vid floden Amur och grundades 1860 under namnet Permskoje. Området där staden ligger var tidigare en del av Mongolväldet och sedan Qingdynastin innan det blev en del av Tsarryssland 1858. 1860 grundades byn Permskoje. Dagens stad började byggas när Ryska SFSR på 1930-talet beslutade anlägga ett skeppsvarv på platsen. Staden har fått sitt namn av det kommunistiska ungdomsförbundet Komsomol som hjälpte till att bygga staden. Efterledet "na-Amure" har lagts till för att särskilja den från andra städer med samma namn.
Staden är ett viktigt industriellt center i Ryska fjärran östern med bland annat flygplansfabrik, skeppsvarv och timmerindustri.  /ALH

 kommentarer (0)


 GJ0KYZ - Jersey

Publicerad 2020-07-14 13:17:00 - NotiserPaul ute på vackra ön Jersey i Engelska kanalen låg och pumpade eu på 14 MHz under eftermiddagen. Han fick bland annat kontakt med SM3WMU. Pauls grejor är en IC-7600, 500 watt in i en 3 elements StepIr.

Jersey (engelskt uttal: /ˈdʒɜ:zi/) är en av Kanalöarna och är belägen utanför Normandies kust. Det är ett självstyrande område (Bailiwick / Balliage) som lyder direkt under den brittiska kronan som kronbesittning (Crown Dependency), och ingår varken i Europeiska unionen eller Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland. Förutom huvudön Jersey ingår även de små ögrupperna Minquiers och Écréhous som endast tidvis är bebodda. Huvudstad är St. Helier.
     Stora delar av ekonomin är beroende av banksektorn, turism och handel. Genomsnitts BNP ligger klart över utvecklade ekonomier, men detta beror i stor utsträckning på ett fåtal mycket rika som tjänar stora summor. Den genomsnittliga jerseybon har ungefär samma ekonomi som omgivande länder. Jersey är en offshore-ekonomi med utvecklad marknadsekonomi. 57 % av ön är jordbruksmark. Potatis (exempelvis varianten Jersey Royal) och andra grödor odlas, det finns Jerseyko och (traditionellt många) får.
Jersey är indelat i tolv kommuner, vars ledare bär titeln Konstapel.
Monarken företräds personligen av en guvernör (Lieutenant Governor / Lieutenant-gouverneur), vilken i praktiken endast har en ceremoniell roll. Högste företrädare på ön är annars en häradshövding (Bailiff / Bailli) som presiderar över öns parlament, och öns kungliga hovdomstol (Royal Court). Storbritannien sköter öns försvar och utrikespolitik.   /ALH

 kommentarer (0)


 JA1UOA i Kanagawa

Publicerad 2020-07-14 09:20:00 - NotiserHiro i Kanagawas prefektorat (inte långt från Tokyo) kom igenom på 20 meter telegrafi på morgonen. Urusla konditioner, men på cw brukar man ju kunna buffla igenom sig. Hiro berättade om blött väder med massor av regn. De har regnperiod ytterligare en månad, så det är väl inte annat att förvänta. Grejorna där borta i Japan var en IC-7610 barfota och en 2-elements yagi.  /ALH

 kommentarer (0)


 CQ CQ Fönsterarbete i Ala - hjälp sökes!

Publicerad 2020-07-13 20:24:00 - Notiser

Hej alla - nu har vi lagt ny papp på taket av vår klubbstuga ute i Ala så nu håller det i ytterligare 30 år!

Det är dags att fixa fönstren.

Kan du hjälpa till nån dag mellan den 20-26/7?

Kontakta Per SM1JKM på 0709 99 58 99 för mer info!

 kommentarer (0)


 LA7KJ i Telemark

Publicerad 2020-07-13 20:19:00 - NotiserRune i Gvarv som ligger i Telemarks fylke  hördes med 59 plus 20 dB över i afton på 20 meter. Rune körde 800 watt in i en 3 elements StepIr.

Telemark fylke var ett norskt fylke, som gränsade mot de tidigare fylkena Vestfold, Buskerud, Hordaland och Aust-Agder samt Rogaland. Den 1 januari 2020 inrättades Vestfold og Telemark fylke, bildat genom sammanslagning av Telemark och Vestfold fylke.

Det efter år 1660 upprättade Bratsberg amt innefattade det äldre Skiðusýsla, eller Bamble och Telemarken, det vill säga ungefär samma distrikt, som från reformationen hade burit namnet Bratsbergs län (under en del av 1600-talet tillhörde Bamble till Nedenes). Länet hade namn efter gården Bratsberg, som var säte för befallningshavaren. Området är i det hela bergigt, i synnerhet i Telemarken. Det viktigaste vattendraget är Skienselva, som bildas av flera sammanflytande älvar, och som från Norsjø strömmar ut i Skiensfjorden. Den västra delen av landskapet avvattnas av Nidelva. Omkring Skiensfjorden ligger städerna Skien, Porsgrunn, Brevik och Kragerø samt "ladestederna" Langesund och Stathelle. Telemarks natur domineras av dalar och berg; bra exempel på detta är kommunerna Seljord och Tinn.
Den första bergverksdriften i Norge lär ha bedrivits i detta område.
Enligt lag av 14 augusti 1918 ändrades namnet Bratsberg amt från 1919 till Telemark fylke. /ALH

 

 kommentarer (0)


 K4SUE - South Carolina

Publicerad 2020-07-12 21:53:00 - NotiserDave i South Carolina kör med 20 watt och en inomhusdipol, trots enkel antenn har han kört mer än 150 DXCC-länder.  Gick fint att läsa på telegrafi en stund in på kvällskanten på 20 meter. /ALH

 kommentarer (0)


 Dockningen mellan Apollo och Sojuz uppmärksammad

Publicerad 2020-07-12 08:05:00 - Notiser


 Idag (11 juli)  är det tydligen 45 år sedan denna dockning inträffade och det har åtminstone ryssarna uppmärksammat. Special call signs UE45SA och U4MIR finns i etern. Kör dessa och ett antal medlemmar i "Klub 5 OCEAN" och du kan få diplom. Aktiviteterna pågår i en månad, alltså fram till 11 aug. Ja, vad gör man mellan RDA-stationerna? Jag gav det ett försök och vid 17-tiden hade jag skrapat ihop till diplomet.
(Tnx IED)

 kommentarer (0)


 KB6TAZ - som gillar Henry amps

Publicerad 2020-07-11 08:08:00 - NotiserTom hade flera Henry slutsteg, bland annat 8K Ultra, 5K Classic och 2KD-5.  På bilden ovan  är några av de keramiska rör som han hade i sina samlingar.
Vi hade en trevlig prat på 20 meter ssb en stund innan han skulle gå till sängs. /ALH

 kommentarer (0)